Το ΚΜ είναι μα σοβαρή κακοήθεια των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας, δηλαδή των κυττάρων τα οποία παράγουν την μελανίνη. Το ΚΜ προσβάλλει όλες τις ηλικίες και μπορεί να εντοπισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται ότι βρίσκονται όσοι έχουν ανοικτόχρωμο φωτότυπο (ανοικτά μαλλιά, μάτια, λευκό δέρμα), αλλά και αυτοί, οι οποίοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ΚΜ. Άνθρωποι με σκούρο φωτότυπο, μπορούν να αναπτύξουν ΚΜ, ειδικά στις παλάμες και τα πέλματα, στα νύχια (βλέπε άρθρο), αλλά και στην στοματική κοιλότητα. Υπερβολική έκθεση στον ήλο, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα με φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία, αποτελούν κακό προδιαθεσικό σημάδι.

Οι βλάβες μπορεί να εμφανισθούν πάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά), ή μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε αλλού, χωρίς «ειδοποίηση».

Το ΚΜ μπορεί να δώσει και μεταστάσεις, κάνοντας την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση αναγκαία.

Ο κανόνας ABCDE είναι εξαιρετικά υποβοηθητικός για την ευαισθητοποίηση των ασθενών, ώστε να προστρέξουν στον Δερματολόγο σε περίπτωση ύποπτης βλάβης.

 

A=Asymmetry=Ασυμμετρία: το ένα μισό της βλάβης, δεν ταιριάζει με το άλλο μισό

B=Borders=Όρια: τα όρια της βλάβης είναι ασαφή

C=Color=Χρώμα: χρωματική ποικιλία

D=Diameter=Διάμετρος: μεγαλύτερη από 6χιλιοστά (ή την γόμα από το μολύβι)

E=Evolging=Εξέλιξη: αλλαγή σε χρώμα, μορφή, μέγεθος προϋπάρχουσας βλάβης

 

Η διάγνωση τίθεται από τον Δερματολόγο συνήθως με βιοψία.

Η πρόληψη απαιτεί σωστή ηλιοπροστασία με τα κατάλληλα αντιηλιακά (προσοχή απαιτείται στην σωστή τους χρήση), καπέλα, ενδεχομένως και ρούχα, ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει επεμβατικές μεθόδους και όπου απαιτείται και χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.